fbpx
Anemia
nov. 1, 2023

Anemia este o afecțiune caracterizată prin niveluri scăzute ale hemoglobinei din sânge, o proteină care transportă oxigenul către celulele corpului. Hemoglobina este prezentă în globulele roșii ale sângelui, iar deficiența acesteia poate duce la diferite simptome cauzate de nivelul scăzut de oxigen din organism.

Cauzele anemiei

  Cea mai frecventă cauză a anemiei este deficitul de fier (anemia feriprivă). Fierul este esențial pentru producerea hemoglobinei. Când nivelul de fier este insuficient, organismul nu poate produce suficientă hemoglobină, ceea ce duce la scăderea cantității de oxigen transportată în sânge și, prin urmare, la simptomele anemiei. Deficitul de fier apare în cazul unei diete deficitare în fier, în special la persoanele care nu consumă carne de pui, pește, spanac, cartofi. Mai poate apărea în cazul unei pierderi crescute de fier, cum ar fi cea din menstruație excesivă, ulcere, hemoroizi sau sângerări cronice gastrointestinale.

De asemenea, anumite condiții medicale, precum bolile inflamatorii intestinale, pot afecta capacitatea organismului de a absorbi fierul din alimente.

În plus, copiii și adolescenții au nevoi de fier crescute din cauza creșterii rapide și pot dezvolta anemie feriprivă dacă nu primesc suficient fier din dietă. 

Alte cauze de anemie sunt deficitul de vitamina B12 sau acid folic, bolile cronice, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale sau boli renale, afecțiuni genetice sau ereditare (talasemia, anemia falciformă) și nu în ultimul rând, pierderile acute excesive de sânge (ex. traumatisme sau intervenții chirurgicale).

Semnele și simptomele anemiei

Semnele și simptomele anemiei pot varia în funcție de cauza și gravitatea sa, dar pot include oboseală sau slăbiciune persistentă, piele și mucoase palide, respirație dificilă, ritm cardiac accelerat, dificultăți de concentrare sau amețeli, unghii fragile și căderea părului.

Diagnosticul anemiei

  Anemia este diagnosticată printr-un test de sânge care măsoară nivelurile de hemoglobină și hematocrit din sânge; ulterior se investighează nivelurile sideremiei, feritinei (pentru anemia feriprivă), respectiv nivelurile acidului folic și vitaminei B12. Este importantă determinarea cauzei anemiei pentru a putea fi instituit tratamentul corespunzător.

Tratamentul anemiei

  Tratamentul anemiei depinde de cauza acesteia. În cazul anemiei feriprive, tratamentul implică adesea suplimentarea cu fier sub formă de suplimente sau printr-o alimentație bogată în fier. Anemia cauzată de deficitul de vitamina B12 sau acid folic poate necesita suplimente ale acestor vitamine. Pentru alte forme de anemie, poate fi necesară tratamentul bolii de bază.

Prevenție 

Prevenirea anemiei, în special a celei feriprive, implică menținerea unei diete sănătoase și echilibrate pentru un aport optim de fier, acid folic și vitamină B12. 

  Consumați alimente bogate în fier, cum ar fi ficatul de pui, carnea roșie slabă, peștele, fasolea, nucile și semințele, ovăzul, spanacul, broccoli și prunele. Asigurați-vă că mâncați alimente bogate în vitamina C (citrice, kiwi, căpșuni, roșii), deoarece aceasta  ajută la absorția mai eficientă a fierului. Evitați consumul excesiv de ceai și cafea deoarece pot interfera cu absorbția fierului. 

  Alimentele bogate în vitamina B12 care previn apariția deficitului acesteia sunt carnea de pui/vită/porc, peștele, fructele de mare, laptele, iaurtul, brânzeturile și ouăle. Vitamina B12 nu se gaseste de obicei în alimentele vegetale, fiind o cauză frecventă a anemiei în rândul persoanelor vegane. 

  Acidul folic îl găsim în legumele cu frunze verzi (spanac, salată, varza kale), în leguminoase (mazăre, năut, linte), în cereale integrale, în nuci și semințe. Consumul regulat al acestor alimente previne apariția deficitului de acid folic, important în sinteza celulelor din corp, inclusiv cea a celulelor roșii.

Concluzie

  În concluzie, având în vedere importanța optimizării nivelurilor de hemoglobină pentru sănătatea generală, este esențial să cereți un sfat medical în momentul în care prezentați anumite simptome de anemie sau sunteți expuși factorilor de risc. Prin educație, prevenție și tratament adecvat, anemia poate fi gestionată și prevenită cu succes, înaintea afectării calității vieții.

Oh hello! I am Gabriela Pop

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum!
×