Apelul la numărul de urgență 112 poate face diferența între viață și moarte, atât în cazul unui pericol iminent, cât mai ales în cazul unei urgențe medicale. Întrucât situațiile de urgență sunt adesea imprevizibile și pot implica pe oricine, am decis să abordăm în acest articol câteva aspecte esențiale legate de apelul telefonic la numărul de urgență 112.
Cu cine vorbesc atunci când sun la 112?
Apelul telefonic este preluat de către un operator STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale) din centrul aflat în județul din care a fost inițiat apelul. Răspunsurile oferite de dumneavoastră sunt completate în fișa de caz și sunt transmise, în funcție de tipul urgenței, către dispecerii agențiilor de intervenție (Ambulanță, SMURD, Poliție, Pompieri, Jandarmerie). Nu închideți până când operatorul sau dispecerii nu vă spun că puteți închide! Este important să reținem faptul că operatorii și dispecerii au absolvit cursuri medicale esențiale, special concepute pentru a gestiona astfel de situații. Prin urmare, este necesar să răspundem cu calm și precizie, deoarece fiecare întrebare are un scop bine definit și nu trebuie să închidem apelul până nu ni se comunică acest lucru.
Apelul este înregistrat?
Da.
Este nevoie să-mi dezvălui identitatea?
Acest lucru nu este obligatoriu, dar este esențial pentru stabilirea veridicității apelului (în România sunt sute de mii de apeluri abuzive anual) și dacă doriți ulterior să solicitați date legate de apelul telefonic, inclusiv înregistrarea acestuia.
Trebuie să știu adresa exactă atunci când sun la 112?
O adresă cât mai exactă și completă (județ, localitate, sector, stradă, număr, bloc, scară, etaj, apartament, inclusiv interfon) scurtează timpul de intervenție. Dacă nu știți locația exactă, încercați să oferiți anumite puncte de reper din zonă (intersecție, clădire, monument, bancă, școală etc) pentru a putea fi localizați. De asemenea, în cazul în care este posibil, cineva poate aștepta și alerta serviciile de intervenție atunci când acestea sunt în apropiere.
De ce sunt importante informațiile despre victime?
În primul rând, în funcție de numărul de victime se stabilește numărul și tipul de echipaje necesare pentru intervenție. Informațiile suplimentare despre identitatea victimei/elor, cum ar fi sex, vârstă, comorbidități sunt utile pentru clarificarea situației și identificarea tipului de urgență. Dispecerul vă poate adresa întrebări despre diverse simptome sau despre aspectul victimei, așadar e indicat să menționați dacă aveți anumite competențe medicale pentru a eficientiza dialogul.
Mai mult, indiferent dacă ați urmat recent un curs de BLS (suport vital de bază) sau a trecut mult timp de când ați făcut un curs de prim ajutor, atunci când situația unei victime necesită resuscitare cardiopulmonară, este important să menționați că aveți cunoștințe în acest domeniu și sunteți pregătiți să începeți manevrele de resuscitare. De asemenea, puteți solicita să fiți ghidați în timp ce acordați primul ajutor.
Pot suna la 112 dacă nu am o cartelă SIM în telefon? Dar dacă nu am semnal?
În România, puteți suna la 112 doar dacă aveți o cartelă SIM în telefon.
Dacă semnalul dvs. de rețea este indisponibil, apelul dvs. va fi redirecționat către Sistemul 112 de către un alt operator de telefonie care acoperă zona respectivă. În aceste caz, operatorul de telefonie nu va transmite numărul dvs. de telefon către sistemul de urgență, iar operatorul vă va solicita un număr de telefon pentru a vă contacta dacă apelul s-a întrerupt sau pentru a obține repere suplimentare atunci când echipajul ajunge în zonă.
Ce fac dacă am sunat din greșeală la 112?
Nu închideți, informați operatorul că nu aveți o urgență și că ați apelat din greșeală!
Voi fi amendat dacă sun la 112 de mai multe ori?
NU, dacă aveți o urgență.
DA, dacă apelul dumneavoastră este abuziv sau fals.
Pot suna la 112 deși nu sunt sigur/ă dacă am o urgență?
Da, sunați la 112. Operatorul va evalua situația și vă comunica dacă cele relatate sunt de competența Serviciului de urgență 112.
(Vă puteți testa atitudinea în diferite situații prin intermediul quiz-ului disponibil la acest link, realizat de Serviciul de Telecomunicații Speciale: https://www.sts.ro/quiz112/#start )
În concluzie, este esențial să vă păstrați calmul, să răspundeți prompt și clar la întrebări, să urmați instrucțiunile astfel încât operatorul STS și dispecerii să poată afla, în cel mai scurt timp, ce s-a întâmplat și unde. Nu uitați să menționați dacă sunteți în măsură să începeți resuscitarea cardio-pulmonară. Într-un scenariu ideal, aceste cursuri de prim ajutor se predau în școli; dacă nu ai avut ocazia să înveți manevrele de resuscitare până în prezent, nimic nu te împiedică să urmezi un curs practic acum.
Bibliografie: www.sts.ro
0 Comentarii