cum acordam primul ajutor la gravida
Cum acordăm primul ajutor la o gravidă?
iul. 25, 2024

Resuscitarea cardio-pulmonară (RCP) în cazul unei gravide poate fi o situație extrem de stresantă și provocatoare, dar este esențial să acționăm rapid și eficient pentru a salva viața mamei și a fătului. Acordarea primului ajutor în aceste cazuri necesită cunoștințe specifice și o abordare adaptată, în special atunci când uterul devine voluminos.

 

Ce trebuie să facem?

Ca în cazul oricărei victime, vom parcurge următorii pași: 

Siguranța salvatorului: Ne asigurăm că nu suntem puși în pericol.

Evaluarea stării de conștiență: O prindem de umeri și o scuturăm ușor în timp ce o strigăm „Bună ziua! Mă auziți?”.

Evaluarea respirației: Prin manevra de hiperextensie a capului, ne apropiem, simțim dacă se mișcă pieptul, ascultăm și simțim fluxul respirator.

Dacă victima nu respiră: Se află în stop cardio-respirator – anunțăm serviciile medicale de urgență prin apel la 112 și începem resuscitarea cardio-pulmonară prin efectuarea celor 30 de compresiuni toracice (în centrul pieptului) în raport cu 2 respirații gură la gură.

!!  Când resuscităm o gravidă, vom plasa o haină sau un prosop făcut sul sub partea dreaptă a corpului pentru a o înclina ușor spre stânga – acest lucru are rolul de a mobiliza uterul spre stânga, iar vena cavă inferioară este decomprimată (astfel fluxul de sânge din partea inferioară a corpului se poate întoarce la inimă).

 

!!  Precizați clar că victima este o femeie gravidă atunci când sunați la 112 – acest lucru poate face diferența pentru dispecer în ceea ce privește tipul de furnizori de servicii medicale de urgență care trebuie alertați.

 

Folosim defibrilatorul în cazul unei gravide? 

Categoric. Defibrilatorul extern automat (DEA) trebuie folosit și în cazul în care victima este o gravidă; nu va afecta fătul. Imediat ce un al doilea salvator aduce DEA, trebuie să îl pornească și să urmeze instrucțiunile vocale furnizate. Electrozii vor fi lipiți direct pe piele, conform pictogramelor – dacă sânul este voluminos, plasați electrodul drept sub axila dreaptă pentru a evita plasarea acestuia pe sânul drept. Când se analizează și se administrează șocul, nimeni nu trebuie să atingă victima! După administrarea șocului, continuați resuscitarea cardio-pulmonară în raport de 30 compresiuni cu 2 respirații.

Concluzie

Faceți RCP! Utilizați DEA și în cazul unei gravide!

 Acordarea primului ajutor la gravide necesită o abordare specifică și atentă. Adaptarea manevrelor de resuscitare pentru a lua în considerare schimbările fiziologice ale gravidei este esențială pentru a crește șansele de supraviețuire atât pentru mamă, cât și pentru făt. Cu pregătirea adecvată și cunoștințele necesare, intervenția rapidă și eficientă poate face diferența într-o situație de urgență.

Oh hello! I am Gabriela Pop

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum!
×