O întrebare frecventă pe care părinții o adresează medicilor este dacă copiii lor au nevoie de suplimente de vitamine. Una dintre vitaminele absolut esențiale pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor este vitamina D, iar suplimentarea acesteia din surse externe este extrem de importantă. Deși organismul poate sintetiza vitamina D în anumite condiții, există momente în care necesitatea acestui element este crescută, iar cantitatea produsă nu este suficientă, mai ales în cazul copiilor și sugariilor. În continuare, vom explora multiplele roluri pe care le deține vitamina D în organism, pentru a înțelege importanța suplimentării acesteia. Vom discuta despre principalele surse de vitamina D, dozele recomandate, efectele deficitului, precum și posibilele efecte toxice ale acesteia.
Efectele benefice ale Vitaminei D asupra organismului
Rolul major al vitaminei D este de a ajuta la absorbția calciului din intestin și de a menține nivelurile adecvate de calciu și fosfor în organism, elemente necesare pentru dezvoltarea sănătoasă a oaselor. Perioada de sugar și prima copilărie se remarcă printr-o creștere accelerată în înălțime, de aceea sumplimentarea cu vitamina D este importantă încă din primele zile de viață. Un aport adecvat menține buna funcționare a sistemului muscular și stimulează sistemul imunitar. Mai mult, vitamina D are numeroase alte efecte benefice asupra organismului:
- previne apariția rahitismului, osteoporozei și fracturilor;
- ajută la refacerea oaselor după o fractură;
- menține sănătatea dinților;
- asigură funcționarea normală a sistemului neuro-muscular;
- contribuie la o dezvoltare normală a creierului și la menținerea sănătății mentale;
- are o acțiune neuroprotectoare, antiinflamatoare și antioxidantă;
- reduce riscul de infecții respiratorii;
- previne apariția unor boli autoimune;
- stimulează buna funcționare a tiroidei și paratiroidelor;
- sprijină funcționarea normală a sistemului cardio-vascular.
Surse de vitamina D
Vitamina D este sintetizată în mod natural de către organism în urma expunerii la soare. Cantitatea produsă depinde de o serie de factori, și anume:
- sezonul (între lunile septembrie-aprilie soarele nu este la fel de puternic);
- momentul zilei (numai anumite lungimi de undă ajută la transformarea vitaminei D inactive în vitamina D activă la nivelul pielii, iar acestea sunt prezente în intervalul orar 10:00-15:00);
- tenul (cu cât tenul este mai închis, cu atât este nevoie de mai multă expunere la soare pentru a putea produce suficientă vitamină D);
- folosirea cremelor cu factor de protecție solară împiedică pătrunderea radiațiilor UV în piele, blocând astfel sinteza de vitamina D activă.
Pentru o sinteză adecvată de vitamina D este necesară o expunere la soare (față, mâini și picioare) aproximativ 10-20 minute, de 2-3 ori pe săptămână, fără a utiliza protecție solară. Astfel, este destul de dificil să obținem o cantitate suficientă de vitamina D prin această metodă, mai ales că majoritatea copiilor petrec mult timp în casă și la școală, iar afară este important ca pielea să fie protejată de efectele nocive ale expunerii excesive la soare.
De obicei, o alimentație variată și echilibrată este cea mai bună soluție pentru a asimila vitamine, însă vitamina D se găsește în mod natural în foarte puține alimente:
- pește gras (somon, ton, cod);
- ulei de pește;
- ficat;
- carne de vită;
- gălbenuș de ou;
- unele ciuperci.
În plus, vitamina D este adăugată în mod artificial în formule de lapte praf, iaurt, cereale, ca măsură de combatere a rahitismului, dar aceste concentrații nu sunt suficiente pentru a asigura necesarul zilnic.
Necesarul de vitamină D la copii
Pentru a obține doza zilnică necesară unei dezvoltări sănătoase, copiilor trebuie să li se administreze vitamina D. Dozele recomandate (măsurate în Unități Internaționale – UI) pentru a preveni apariția rahitismului și pentru a menține concentrația normală de vitamina D din sânge, sunt următoarele:
- Între 0 și 12 luni – 400 UI/zi, indiferent de modul de alimentație și de anotimp;
- Între 1 și 18 ani – 600 UI/zi.
În cazul copiilor mai mari, sănătoși, care petrec suficient timp afară, suplimentarea nu este absolut necesară în lunile mai‑august, dar rămâne recomandată și sigură. Aceste doze pot fi ajustate de către medicul pediatru în funcție de necesitățile copilului. Bebelușii născuți prematur, pacienții cu boli renale, obezitate, fracturi osoase sau cu deficit de vitamina D demonstrat prin analizele de laborator vor primi doze mai mari. Măsurarea serică a acestei vitamine nu este absolut necesară pentru a primi dozele preventive, dar o dată pe an se poate determina nivelul de vitamina D în sânge pentru a ne asigura că este în concentrație normală. Un alt aspect pe care trebuie să îl aveți în vedere când administrați aceste suplimente este faptul că vitamina D se găsește sub două forme:
- vitamina D2 – făcută din plante, se găsește în alimentele fortificate și în unele suplimente;
- vitamina D3 – produsă de corpul uman, se găsește în alimentele de origine animală.
Suplimentele cu vitamina D3 sunt cele mai recomandate, deoarece sunt mai eficiente în creșterea concentrația acestei vitamine în sânge și o mențin la valori normale pentru o perioadă mai lungă de timp, comparativ cu suplimentele care conțin vitamina D2.
Deficitul
Din nefericire, deficitul de vitamina D este un fenomen foarte frecvent, întâlnit în întreaga lume. Nivelurile scăzute în copilărie pot duce la scăderea nivelului de calciu și fosfor în sânge și la instalarea rahitismului – o afecțiune serioasă caracterizată prin mineralizarea defectuoasă a oaselor în perioada de creștere. Clinic, se manifestă prin:
- deformări ale craniului (frunte bombată, fontanela anterioară mare);
- deformări la nivelul toracelui (torace evazat la baze, stern înfundat sau proeminent);
- deformări ale membrelor(membre încurbate);
- deformări ale coloanei vertebrale (cifoză, scolioză, lordoză etc.);
- apariția tardivă a dentiției sau apariția distrofiilor dentare;
- tulburări de creștere;
- întârziere în dezvoltarea psihomotorie;
- slăbiciune musculară;
- dureri osoase;
- scăderea rezistenței la infecții.
Supradoza
Administrarea unor doze prea mari de vitamina D poate duce la apariția unor concentrații toxice pentru organism și la acumularea de calciu în sânge (hipercalcemie), cu depuneri anormale de calciu în țesuturi. Acest lucru poate afecta oasele, mușchii, inima și rinichii, având uneori consecințe grave asupra sănătății. Astfel, simptomele supradozei de vitamina D includ:
- greață și vărsături;
- oboseală, iritabilitate, amețeli, confuzie;
- durere de stomac;
- constipatie;
- reducerea poftei de mancare;
- dureri osoase;
- urinare frecventă, sete excesivă, deshidratare;
- pietre la rinichi, insuficiență renală.
Pentru a asigura copilului un aport adecvat de vitamina D este esențial să citiți cu atenție prospectul suplimentului ales, deoarece acesta poate diferi de la un producător la altul. Nu ezitați să cereți sfatul medicului de familie sau al medicului pediatru, dacă aveți îndoieli cu privire la doza sigură pentru copilul dumneavoastră.
În concluzie, vitamina D are efecte importante asupra sănătății oaselor, sistemului imunitar și sistemului nervos, iar administrarea ei este crucială pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a tuturor copiilor. Trebuie să fim conștienți de efectele negative pe care le poate avea deficitul de vitamină D, dar în același timp, să evităm toxicitatea prin respectarea dozelor recomandate.
0 Comentarii