Malpraxis medical – Aspecte generale/introductive
iul. 12, 2023

Malpraxisul reprezintă un subiect sensibil și important în domeniul sănătății, atrăgând atenția cadrelor medicale asupra responsabilității și siguranței furnizării serviciilor medicale. Consecințele malpraxisului pot fi devastatoare atât pentru pacienți, cât și pentru cadrele medicale implicate. Ne dorim ca prin acest articol să prezentăm, pe înțelesul tuturor, aspecte generale/introductive cu privire la malpraxisul medical, definiții, cauze, consecințe și modalități de prevenție.

Definiții:

Malpraxisul reprezintă o eroare, o neglijență sau un set de acțiuni neglijente ale unui profesionist din domeniul sănătății, care cauzează vătămări sau prejudicii pacientului. Malpraxisul implică gamă largă de situații, spre exemplu punerea unui diagnostic greșit, acordarea unui tratament greșit, administrarea unui medicament inadecvat sau chiar și o lipsă de informare corectă a pacientului.

O altă definiție a malpraxisului ne arată faptul că malus = rău iar praxis = practică, reprezentând o eroare profesională săvârșită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical și a furnizorilor de produse și servicii medicale, sanitare și farmaceutice.

Cauze:

Acestea pot fi multiple și niciodată limitate, care ar putea include:

  • Eroare de tratament: un tratament greșit care poate avea consecințe grave asupra pacientului, cum ar fi eroarea în dozare, prescrierea medicamentelor incorecte sau utilizarea tehnicilor sau procedurilor neadecvate.
  • Eroare de diagnostic: acordarea unui diagnostic greșit sau întârziat care poate duce la un tratament inadecvat pacientului, agravând situația acestuia pe termen mediu sau lung.
  • Neglijență în încălcarea standardelor profesionale: nerespectarea standardelor profesionale și neglijența în furnizarea corectă a serviciilor medicale pot conduce la consecințe grave pentru pacient.
  • Comunicarea defectuoasă: cum ar fi lipsa de comunicare clară între cadrele medicale și pacienți aptă a duce la neînțelegeri, erori de tratament și neconformități cu preferințele și nevoile pacientului.

Consecințe

Consecințele malpraxisului pot fi temporare sau permanente și ambele devastatoare pentru pacient, exemple:

  • Afecțiuni sau complicații: un tratament greșit poate conduce la afecțiuni care pot necesita intervenții medicale de lungă durată raportat la starea inițială a pacientului și la timpul inițial de vindecare.
  • Vătămări fizice sau psihice: administrarea greșită a tratamentului generează o vătămare gravă și permanentă de natură a afecta calitatea vieții pacientului.
  • Costuri financiare: acestea pot fi semnificative pentru persoana în cauză, necesitând tratament suplimentar și îngrijire pe termen lung din cauza incapacității survenite.

Prevenire:

Asigurarea unui sistem medical sigur și calitativ vine la pachet cu pregătirea profesională excepțională a cadrelor medicale, prevenirea malpraxisului medical nu poate exista fără o pregătire calitativă a profesioniștilor medicali. Aceste două lucruri pot fi realizate prin:

  • Educare și formare continuă: cadrele medicale trebuie să beneficieze de un nivel ridicat de educație, școlarizare și cursuri de specialitate care ajută la dezvoltarea abilităților necesare acordării unor servicii medicale de înaltă calitate.
  • Standarde și protocoale profesionale: implementarea unor standarde profesionale pentru cadrele medicale și respectarea acestora, ar asigura o practică medicală sigură.
  • Implementarea unor procese și proceduri de comunicare și consiliere a pacienților: comunicarea clară și eficientă între cadrele medicale și pacienți asigură înțelegerea pacientului în procesul de îngrijire.
  • Implementarea unor sisteme de monitorizare: ar asigura o evidență clară și o monitorizare constantă a erorilor medicale ce ar contribui la prevenirea și reducerea riscului de repetare a acestora în viitor de către cadrele medicale.
  • Informarea constantă asupra asumării responsabilității: profesioniștii medicali ar trebui să își asume responsabilitatea actului medical și să comunice transparent întâmplările nedorite, acționând în consecință pentru evitarea repetării viitoare.

Concluzie

Observăm că malpraxisul medical poate genera probleme complexe și delicate, cu efecte temporare și permanente atât asupra pacienților, cât și asupra cadrelor medicale implicate. Aspectele sus-menționate și-au propus să mărească conștientizarea problemelor ce vin la pachet cu lipsa de pregătire profesională și să îndrume cadrele medicale către o formare continuă prin participarea la cursuri medicale sau cursuri pentru asistenți medicali care oferă posibilitatea exersării continue a competențelor practice.

Oh hello! I am Stanila Andrei

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum!
×