“Mănânc o singura masă pe zi”, “nu mănânc grăsimi”, “mănănc multe fructe”, “merg la sală săptămânal” și tot nu slăbesc.
Auzim în jurul nostru destul de des aceste fraze. Oare ce se întâmplă? Undeva se strecoară o greşeală. Oare o singură greșeală?
Sunt Daniela şi vă propun să descoperim împreună ce se întâmplă cu organismul nostru când ne înfometăm pentru a slăbi.
Nevoile energetice ale organismului
Necesarul energetic reprezintă cheltuielile energetice zilnice. Acestea trebuie acoperite prin consum de alimente.
Pentru a-şi desfăşura activităţile în condiţii optime, organismul nostru are nevoie zilnic de o anumită cantitate de energie şi de nutrienţi(proteine, glucide, lipide, vitamine, minerale şi apă). Respiraţia, circulaţia sangvină, activitatea cerebrală,contracţia musculară, digestia,sunt procese vitale ale organismului, care necesita consum de energie.
Necesarul energetic variază de la o persoană la alta și chiar la aceeaşi persoană în funcţie de starea fiziologică şi de cerinţele induse de mediu.
În procesul de slăbire trebuie avuţi în vedere mai mulţi factori, şi anume:factori genetici, psihologici, factori de mediu, vârsta. Nu există o dietă sau un program alimentar valabil tuturor pentru a slăbi.
Există totuşi un mecanism, o ecuaţie simplă şi anume aceea că scădem în greutate atunci cănd ardem mai multă energie decât consumăm.
Cum răspunde organismul când ne înfometam
Oare ce înseamnă că mănânci puţin?
Mănânci puţin cantitativ, mănânci puţin la o masă, mănânci puţin la job? Fiecare avem o anumită percepţie când vine vorba despre a mânca puţin.
Ai calculat vreodată caloriile pe care le conţin alimentele pe care le consumi? S-ar putea să fi surprins, să descoperi că mănânci mai mult decât credeai.
Când mâncăm puţin (de exemplu o masă pe zi) timp îndelungat,organismul nostru sesizează acest deficit caloric mare, intră în modulul de avarie și începe să facă economie de calorii. Vor avea loc unele reacţii hormonale pentru a economisi mai multă energie.
- este eliberată o cantitate mai mare de hormoni ai foamei (grelina).Grelina este produsă în principal de mucoasa stomacului şi stimulează foamea.
- scad hormonii saţietăţii (leptina) şi sesizezi mai greu că ai mâncat suficient,astfel metabolismul încetineşte , se arde mai puţină energie în timpul digestiei şi absorbi mai multe calorii din mâncare. Intri într-un cerc vicios : mănânci puţin, arderile sunt mai lente, kilogramele stagnează sau în anumite cazuri chiar se înmulţesc.
Sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă
- Serveşte micul dejun- este principala masă a zilei şi ne oferă necesarul energetic pentru a ne începe ziua
- Nu mânca în grabă – dă-i timp creierului să perceapă că stomacul tău este plin.Creierului îi sunt necesare 20 de minute pentru a primi semnal de la hormonii satietăţii.
- Consumă fructe si legume – sunt bogate în fibre, minerale si vitamine
- Alege să consumi grăsimi nesaturate (în cantităţi moderate) – avocado, ulei de măsline, migdale, caju, seminţe de susan. Grăsimile nesaturate contribuie la reducerea nivelului colesterolului în sânge, scăzând riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.
- Înlocuiește sucurile din comerţ cu ceaiuri aromate, neîndulcite
- Evită alimentele de la resturantele fast food
- Mănânca trei mese pe zi -stabileşte un orar al meselor pentru a nu-ţi da organismul peste cap. Metabolismul încetineşte, vei simţi rapid senzaţia de foame şi vei consuma alimente pe care nu le-ai fi ales în mod normal.
- Alege “farfuria ideală” -pe jumatate din farfurie legume, un sfert este ocupat de cereale integrale si un sfert de proteine slabe
- Bea apă cel puţin 2 litri pe zi – apa este indispensabilă organismului, are rol în termoreglare, transporta substanţe benefice celulelor, elimina produşii rezultaţi din metabolism.
- Fii zilnic activ – mişcarea (exerciţiile fizice) te ajută să rămâi în formă, sa slabeşti, să ai un somn liniştit şi reduce starea de anxietate si stresul.
Concluzii
Dacă te afli în situaţia de a trebui sa scapi de câteva kilograme, trebuie să ştii că este un proces complex şi de lunga durată în funcţie de ţinta pe care vrei să o atingi.
Înainte de a începe o cură de slăbire se efectuează un set amănunţit de analize de sânge, inclusiv hormoni tiroidieni. Indicat este să consultaţi un nutriţionist pentru a scădea în greutate controlat şi într-un mod sănătos.
Foarte important este faptul de a slăbi prin schimbarea stilului de viaţă şi nu prin dietă.
Învăţaţi să vă ascultaţi organismul, fiţi atenţi la ce mâncaţi, hidrataţi-vă corespunzător şi faceţi mişcare.
Pe curând, Daniela.
Resurse:
- The International Master Class Association-Raţia alimentară si Nevoile energetice
- Valentin Vasile- Stil de viaţă, nu dieta
- https://www.dozadesănătate.net
0 Comentarii