Masajul cardiac în cadrul RCP
aug. 2, 2023

Masajul cardiac (compresiile toracice) reprezintă o manevră esențială în cadrul resuscitării cardiopulmonare. Spre deosebire de respirația artificială (respirația gură-la-gură) care este opțională, masajul cardiac este obligatoriu de efectuat în cazul unui stop cardiorespirator (adică atunci când după evaluarea respirației unei victimei inconștiente constatăm că aceasta nu respiră sau respiră anormal).
În acest articol vom puncta cele mai importante aspecte referitoare la masajul cardiac.

Cum se realizează masajul cardiac? 

Inițial încercăm să înlăturăm orice piesă vestimentară. Podul palmei dominante îl poziționăm în jumătatea inferioară a toracelui, pe osul pieptului. Cealaltă mână o așezăm peste și încrucișăm degetele. Masajul cardiac se efectuează într-un ritm alert (ritmul melodiei Staying alive), cu compresii regulate, cu o adâncime de aproximativ 5-6 centimetri și cu o frecvență de aproximativ 100-120 de compresii pe minut. Dacă salvatorul efectueaza respirații artificiale, raportul va fi de 30 de compresiuni cu 2 respirații artificiale.

!! Ne vom poziționa astfel încât umerii noștri să fie exact deasupra pieptului victimei și vom menține permanent coatele cât mai întinse. În felul acesta ne folosim de propria greutate pentru a comprima pieptul victimei, iar senzația de oboseală va apărea mult mai târziu.

În următoarele poze observați masajul cardiac făcut în mod greșit, când salvatorul nu stă deasupra victimei, respectiv are coatele îndoite. 

Menționăm că în cazul copiilor, masajul cardiac se face cu 2 degete, după cum observați în aceste imagini, iar dacă vom realiza și respirații artificiale, raportul va fi de 15 compresiuni cu 2 respirații artificiale.

De ce facem masajul cardiac?

În cazul unui stop cardiorespirator, inima nu mai primește oxigen și astfel nu-și poate îndeplini funcția principală, aceea de a pompa sângele spre restul corpului și inclusiv spre propriul țesut. Cel mai vulnerabil organ din corp este creierul. În lipsa oxigenării timp de 5-10 minute, creierul suferă modificări ireversibile. De asemenea, în astfel de condiții, inima nu poate supraviețui mai mult de 30 de minute. Iată de ce este important ca noi să intervenim și să începem resuscitarea cardiopulmonară. Masajul cardiac determină comprimarea inimii între osul pieptului și coloana vertebrală, expulzând sângele din cavitățile cardiace. Ulterior, prin relaxarea toracelui, inima aspiră sângele din venele tributare, care va fi expulzat printr-o nouă compresiune, iar ciclu se tot reia. Astfel se asigură un minim flux sangvin pentru supraviețuire. 

Cât timp facem masajul cardiac?

Este important să continuăm masajul cardiac până când ajunge ajutorul medical specializat, până când victima revine la viață (dar o vom supraveghea atent fiindcă starea ei este labilă) sau până când suntem epuizați și nu mai putem continua (dacă nu suntem singuri, cealaltă persoană ne va înlocui).

!! De menționat, tot cealaltă persoană va fi cea care ne va aduce defibrilatorul extern automat, dacă există unul prin apropiere. Despre defibrilator vom vorbi într-un articol viitor, așa că vă invit să ne urmăriți activitatea în continuare!

În concluzie, cunoașterea masajului cardiac poate face diferența dintre viață și moarte într-o situație de urgență. Te încurajez să urmezi un curs de prim ajutor, deoarece cu câțiva pași învățați corect, poți să fii un SALVATOR, nu doar un PRIVITOR. 

Oh hello! I am Gabriela Pop

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum!
×