Având în vedere amploarea accesului la informații în zilele noastre, există riscul ca acestea să nu fie întotdeauna corecte, lucru care se aplică și informațiilor medicale. În acest articol, vom aborda împreună diferite mituri din lumea medicală, în speranța că, la sfârșitul lecturii, veți înțelege de ce acestea sunt eronate.
Χ „În caz de stop cardiorespirator, limba poate fi înghițită.”
În cazul unui stop cardiorespirator, musculatura nu primește fluxul sangvin adecvat din cauza inabilității inimii de a pompa sânge. Tonusul muscular, care reprezintă o stare de contracție parțială a mușchilor, are un rol important în menținerea formei musculare și, implicit, a posturii corpului. În absența fluxului sangvin, tonusul muscular se pierde, determinând relaxarea mușchilor și pierderea formei lor de bază. În acest context, când pacientul este inconștient, întins pe spate, limba, care este un organ muscular, tinde să cadă gravitațional spre partea posterioară și blochează căile respiratorii. De aceea, în cadrul suportului vital de bază, evaluarea respirației se realizează prin hiperextensia capului, adică înclinarea capului spre spate. Această manevră permite tracționarea limbii înspre anterior eliberând căilor respiratorii.
Χ „În caz de sângerare nazală, trebuie să ne întindem pe spate.”
Un mit frecvent întâlnit este acela că, în cazul unei sângerări nazale, ar trebui să ne întindem pe spate. Această acțiune poate duce la înghițirea sau aspirarea sângelui în căile respiratorii, lucru care poate fi periculos. În realitate, în cazul unei sângerări nazale, ar trebui să ne aplecăm ușor în față pentru a facilita drenarea sângelui și să ne comprimăm nările cu două degete timp de 5-10 minute. Acest lucru facilitează constricția vaselor de sânge și va determina oprirea sângerării. Este important să evităm suflatul nasului și efortul fizic pentru câteva ore după oprirea sângerării. În cazul în care sângerarea nu se oprește sau apare în episoade repetate, este recomandat să vă adresați unui serviciu medical pentru un consult de specialitate.
Χ „În cazul unei răni cu corp străin inclavat local, acel corp trebuie extras.”
Corpul străin aflat într-o rană ar trebui scos doar de către persoane cu competențe practice medicale specializate în acordarea primului ajutor. Nu ar trebui să încercăm să extragem un corp străin blocat la nivelul unei răni fiindcă acest lucru poate agrava leziunile tisulare deja existente. Mai concret, există riscul ca acel corp străin să se afle în apropierea unui vas de sânge sau a unui nerv, iar încercarea de a-l mobiliza poate leza aceste elemente anatomice. Corpul străin va fi imobilizat în rană, iar victima va evita orice mișcare. Aceasta trebuie transportată de urgență către un serviciu medical. Este important de menționat că în cazul în care victima suferă un accident care duce la stop cardiorespirator, trebuie inițiată imediat resuscitarea cardiopulmonară conform protocoalelor predate în cadrul cursurilor de prim ajutor.
Χ „Gheața trebuie aplicată direct pe piele.”
Gheața aplicată direct pe piele provoacă leziuni suplimentare de tip degerături deoarece temperatura scăzută determină constricția (îngustarea) vaselor de sânge de la nivelul pielii, lucru care îngreunează fluxul sangvin la acest nivel și duce la suferință celulară. Prin urmare, este important să se evite aplicarea directă a gheții pe piele și să se utilizeze o barieră de protecție, cum ar fi un prosop subțire, pentru a preveni leziunile suplimentare și pentru a proteja țesuturile pielii.
Χ „Când cineva leșină, trebuie să-i dăm să bea apă imediat.”
Atunci când o persoană a leșinat,nu îi oferiți alimente sau băuturi imediat! Este posibil să existe dificultăți în înghițire sau riscul de aspirație a alimentelor sau lichidelor, de aceea acestea sunt interzise până nu ne asigurăm că persoana este complet conștientă. Pentru mai multe informații despre leșin, vă invităm să citiți acest articol.
Χ „Nu am voie să beau apă înainte de analize!”
Este permis consumul de apă înainte de recoltarea probelor biologice pentru analize! De cealaltă parte, consumul de alimente influențează valorile analizelor, de aceea, pentru asigurarea acurateței rezultatelor, în lipsa unor instrucțiuni specifice primite de la medicul dvs., se recomandă un post alimentar de aproximativ 8-12 ore anterior recoltării. Pentru mai multe informații despre analizele medicale de rutină, vă invităm să citiți acest articol.
Χ ,,Doar cei din domeniul medical ar trebui să urmeze cursuri de prim ajutor.”
Această concepție este complet greșită, iar acest mit este cel pe care noi, echipa MEDSkill dorim să-l eliminăm. Majoritatea stopurilor cardio-respiratorii au loc în afara spitalului, în situații în care nu există personal medical specializat disponibil imediat. Prin urmare, cunoașterea tehnicilor de prim ajutor, inclusiv a suportului vital de bază, poate face diferența între viață și moarte pentru un copil, un membru al familiei sau un prieten apropiat. Să știi cum să acorzi primul ajutor este esențial pentru orice cetățean, indiferent de domeniul profesional.
De aceea, noi vă încurajăm să urmați cursuri de prim ajutor (atât pediatric cât și pentru adult) și la nevoie, să deveniți SALVATORI, NU DOAR PRIVITORI.
Ne vedem la curs!
0 Comentarii