Patru etape principale în acordarea primului ajutor
mart. 4, 2024

Primul ajutor reprezintă o abilitate necesară care permite unei persoane să acorde asistență imediată unei victime. Indiferent de situația în care te afli, este important să ai întotdeauna în vedere cele patru etape principale pe care trebuie să le parcurgi. Astfel, vei putea evalua fiecare caz în mod corect și vei putea aplica măsurile necesare. Articolul de astăzi prezintă, pe scurt, cei patru pași în acordarea ajutorului unei victime: luarea măsurilor de siguranță, evaluarea stării victimei, apelarea serviciilor de urgență și acordarea primului ajutor.

Luarea măsurilor de siguranță

Prima etapă constă în a te asigura că te poți apropia de victimă în condiții de siguranță. Este important să analizezi situația și să verifici că siguranța ta și a celor din jur nu este pusă în pericol. Evaluează potențialele pericole precum traficul, focul sau sursele de electricitate. Dacă locul accidentului nu este sigur și nu poți acorda primul ajutor, apelează serviciile de urgență și așteaptă într-un loc ferit de pericole până la sosirea echipajelor. Dacă locul accidentului este sigur, după o evaluare corectă a împrejurimilor, te poți apropia de victimă.

Evaluarea stării victimei

Odată ce este sigur să te apropii de victimă, următorul pas reprezintă evaluarea stării acesteia. În primul rând, evaluăm dacă victima este conștientă. Facem acest lucru atingând-o ușor și întrebând-o dacă este în regulă. Următorul pas este reprezentat de evaluarea respirației. Pierderea conștienței sau tulburările de respirație pot pune în pericol viața victimei. De asemenea, vom evalua și alte semne care pot pune viața în pericol precum sângerările grave, arsurile, durerile la nivelul toracelui sau semnele unui accident vascular cerebral.

Apelarea serviciilor de urgență

În cazul în care este necesară prezența personalului calificat, de exemplu în cazul în care victima este inconștientă și nu respiră, alertează serviciile de urgență. Numărul de urgență în România și la nivel european este 112. În cazul în care viața unei victime este pusă în pericol, fiecare secundă contează. De aceea este important să transmiți informații clare și corecte despre situația în care se află victima. Care sunt informațiile pe care le transmitem serviciului de urgență? În primul rând, te prezinți și spui ce s-a întâmplat. În ce imprejurări s-a produs accidentul și câte victime sunt implicate? Dacă s-a produs în trafic, dacă este vorba despre un incendiu, dacă este vorba despre cădere de la înalțime, dacă victima este blocată sau dacă există risc de explozie, spre exemplu. Este crucial să comunici serviciilor de urgență unde trebuie să se deplaseze. Trebuie să comunici adresa. De asemenea, un punct de reper din zona în care te afli este util de menționat. În cazul unui accident rutier este nevoie de comunicarea numărului drumului, sensul de deplasare și cea mai apropiată bornă kilometrică. În cazul în care accidentul s-a produs într-o clădire mare, pe lângă adresă, este util să le comunici serviciilor de urgență care este intrarea pe care o vor folosi. Nu este obligatoriu să fie intrarea principală, ci una care permite accesul cât mai rapid și eficient la locul accidentului. Căile de acces în cladire trebuie să fie libere, lifturile să fie funcționale, scopul fiind sosirea echipajelor cât mai rapid la victimă. În cazul în care sunteți doi sau mai mulți salvatori, un salvator rămâne cu victima, iar alt salvator apelează serviciile de urgență. În cazul în care ești salvator unic, dacă este posibil, rămâi lângă victimă și apelează serviciile de urgență punând telefonul mobil pe modul difuzor.

Acordarea primului ajutor

Acordarea primului ajutor presupune abordarea nevoilor imediate ale victimei până când sosesc echipajele de urgență. În funcție de natura accidentului poate fi nevoie de oprirea unei sângerări, stabilizarea unei fracturi sau acordarea suportului vital de bază, precum resuscitarea cardiopulmonară.

Concluzie

Acordarea corectă a primul ajutor poate salva vieți în situații de urgență. Urmărirea celor patru pași menționați anterior și acordarea ajutorului în cazul unui accident până la sosirea echipajelor de urgență poate face diferența între viață și moarte.

De aceea este important ca orice persoană să învețe acordarea primului ajutor de bază și să fie pregatit să acționeze eficient în cazul unei urgențe.

 

Oh hello! I am Geamanu Octavian

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum!
×