Bine v-am regăsit! Din nou miercuri, din nou articol de blog. Astăzi m-am gândit să abordez un subiect de actualitate și de interes pentru perioada din an în care ne aflăm și anume – Prevenirea și tratarea insolației.
Probabil fiecare dintre noi am trecut sau am avut pe cineva apropiat care a făcut insolație și nu am știut cum să gestionăm acest episod. În următoarele rânduri vreau să vă vorbesc despre acest subiect și să împărtășesc cu voi câteva sfaturi utile.
Ce este insolația?
Insolația(hipertermia sau șocul termic) este afecțiunea provocată de expunerea prelungită la căldură și razele solare. Expunerea duce la supraîncălzirea organismului, iar acesta nu-și mai poate regla temperatura internă.
Un lucru foarte important de reținut este că insolația este o urgență medicală, deoarece în cazurile grave aceasta poate produce o congestie a vaselor creierului, ce poate determina edem cerebral sau hemoragii cerebrale.
Care sunt semnele și simptomele?
Cele mai frecvente semne și simptome pe care le putem întâlni la persoanele cu insolație sunt următoarele:
- Cefalee(durerea de cap)
- Stare de leșin
- Sete intensă
- Încordare musculară
- Delir
- Greață, vărsături, amețeli
- Tahicardie(frecvență cardiacă de peste 100 de bătăi/minut)
- Diaree
- Hipotensiune arterială
- Deshidratare
- Tegumente(piele) calde, uscate și roșii
Care sunt factorii favorizanți insolației?
Factorii favorizanți care pot contribui și accelera apariția insolației sunt următorii:
- Expunerea la temperaturi extrem de ridicate, mai ales în timpul verii sau în zonele cu climă caldă și umedă
- Efortul fizic intens în condiții de căldură ridicată poate provoca o creștere a temperaturii corpului
- Lipsa aportului adecvat de lichide poate duce la deshidratare, ceea ce face organismul mai vulnerabil la insolație
- Anumite afecțiuni sau condiții patologice precum afecțiunile cardiace, pulmonare, obezitatea sau sedentarismul
- Vârsta poate fi un factor favorizant, mai ales la copiii mici și persoanele vârstnice.
- Consumul în exces de alcool și cofeină.
Cum tratăm insolația?
Este important să luăm măsuri urgențe și să intervenim cât mai rapid pentru echilibrarea persoanei care are insolație. Iată câțiva pași esențiali pe care-i poți urma:
- Persoana trebuie așezată într-un loc răcoros și umbrit. Evităm expunerea la soare sau la surse de căldura pentru persoana care prezintă simptome de insolație.
- Aplicarea compreselor reci pe gât, frunte și zona inghinală pentru a ajuta la scăderea temperaturii corpului.
- Hidratarea este unul din pașii importanți ai procesului de tratare a insolației. La fiecare 2 litri de apă se poate adăuga o linguriță de sare sau săruri de rehidratare care se pot cumpăra din orice farmacie.
- În cazul în care persoana se află într-o cameră este important să aerisiți încăperea. Acest proces ajută la răcirea corpului.
- Monitorizarea și evaluarea stării este foarte importantă. Dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc, căutați asistență de specialitate.
- Nu administrați medicație fără recomandarea unui medic.
Cum prevenim insolația?
Pentru că dorim sa ne bucurăm de zilele călduroase de vară și în același timp să ne expunem și la soare, vin în ajutor cu câteva sfaturi pentru prevenirea insolației.
- În intervalul orar 10:00-16:00 este important sa ne ferim de expunerea la soare, temperaturile sunt foarte ridicate și pot favoriza insolația si arsurile solare
- Purtarea hainelor ușoare, de culori deschise și fabricate din materiale naturale, care permit pielii să respire.
- Să nu uităm de ochelari de soare, pălării sau umbrele
- Folosirea factorului de protecție solară adecvat tipului de piele
- Consumă suficiente lichide, în special apă. Evitați consumul de alcool și băuturi care pot favoriza deshidratarea
- Dacă vreți să faceți activități sportive în zilele toride de vară, alegeți orele dimineții sau seara când temperatura este mai scăzută
- Fiți atenți la semnele și simptomele precoce ale insolației, cum ar fi amețeala, cefalee ș.a.m.d. Dacă observați aceste simptome, luați măsuri de răcire și hidratare imediată.
- Informați-vă despre prevenirea insolației. Cursurile medicale, oferă informații valoroase despre prevenția și tratarea corectă a insolației.
Insolația poate fi o problemă serioasă de sănătate, dar prin adoptarea măsurilor adecvate de prevenire, puteți reduce riscul de a vă confruntă cu această afecțiune. Fiți precaut și protejați-vă de căldură și soare, astfel încât să puteți să vă bucurați de siguranță în activitățile desfășurate în aer liber.
Mituri
În încheiere vă las câteva rânduri despre cele mai întâlnite mituri în prevenirea și tratarea insolației:
- „Dacă aplic uleiuri sau loțiuni de plajă mă protejez de insolație.” -> Această afirmație este total falsă. Uleiurile și loțiunile de plajă pot oferi hidratarea pielii, dar nu protejează împotriva insolației.
- „Beau alcool pentru a mă răcori în timpul zilelor călduroase.” -> Total eronat. Consumul de alcool poate duce la deshidratare și poate crește riscul de insolație. Alegeți sa beți apă și băuturi electrolitice pentru a vă menține hidratați.
- „Dacă am avut insolație în trecut nu voi mai avea niciodată.” -> Chiar dacă ați avut insolație în trecut, este important să vă protejați de soare și de căldură. Expunerea repetată la căldură și razele solare fără măsuri de protecție poate crește riscul de dezvoltare din nou a insolației.
Concluzia
În încheiere vreau să reținem că prevenția este întotdeauna mai bună decât tratarea, iar cunoașterea și măsurile preventive ne ajută să ne bucurăm de vară într-un mod sănătos și plin de energie. Sănătatea este cel mai prețios dar pe care l-am primit, așa că este bine să avem grijă de ea cu înțelepciune și responsabilitate!
Cu dragoste și grijă pentru sănătatea voastră, Camelia și echipa MEDSkill Center.
0 Comentarii