În situația unei victime care nu răspunde și care nu respiră, inițierea imediată a RCP (resuscitării cardio-pulmonare) este extrem de importantă. Procedura de RCP implică două componente esențiale: masajul cardiac, manevră care înlocuiește funcția inimii, și ventilația artificială (respirația artificială), care preia funcția plămânilor. Raportul între cele 2 manevre este de 30 de compresiuni toracice cu 2 ventilații artificiale.
Ce este respirația artificială?
Ventilația artificială este o manevră opțională în cadrul resuscitării cardio-pulmonare, adică rămâne la latitudinea salvatorului dacă dorește sau nu să o realizeze. Scopul respirațiilor artificiale este acela de a furniza oxigen plămânilor victimei, care poate fi apoi direcționat spre tot restul corpului cu ajutorul compresiilor toracice.
Cum efectuăm respirația artificială?
Ventilația artificială se referă la respirația gură la gură. În acest scop, procedăm în felul următor:
1. Realizăm hiperextensia capului: plasăm o mână pe fruntea victimei și cealaltă mână pe bărbie, apoi îndreptăm ușor capul victimei spre spate, menținând în același timp gura acesteia ușor deschisă (figura 1).
2. Cu degetele mâinii plasate pe frunte, pensăm nasul (figura 2);
– nasul și cavitatea bucală (gura) comunică în partea posterioară, așadar, dacă nu realizăm acest pas, aerul poate ieși prin nări.
3. Inspirăm aer în piept, iar ulterior îl expirăm în gura victimei (figura 3).
Astfel, prin aceste respirații artificiale, funcția pulmonară este suplinită.
În mod normal, în aerul pe care îl respirăm din mediu înconjurător, concentrația oxigenului este de aproximativ 20%. În aerul pe care îl expirăm, concentrația acestuia scade la 16%, însă este suficientă pentru a preveni leziunile cerebrale în astfel de condiții critice (în lipsa oxigenului mai mult de 3 minute, creierul suferă modificări ireversibile).
Așadar, deși e opțională, ventilația artificială este benefică în cadrul resuscitării cardio-pulmonare.
Concluzie
În concluzie, resuscitarea cardio-pulmonară, adică masajul cardiac și respirația artificială, poate face diferența dintre viață și moarte într-o situație de urgență. Echipa MEDSKill Center te încurajează să urmezi un curs de prim ajutor, deoarece cu câțiva pași învățați, poți să fii un SALVATOR, nu doar un PRIVITOR.
0 Comentarii