Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra împotriva agenților patogeni: virusuri, bacterii, paraziti și toxine.
Sistemul imunitar este un sistem complex de celule și molecule (anticorpi) al cărui rol este să asigure protecția împotriva agresorilor. Sistemul imun detectează agenții patogeni, îi distruge și, foarte important, memorează antigenul (structura străină organismului) pentru a putea reacționa prompt și data viitoare când îl va întâlni.
Imunitatea poate fi:
- înnăscută sau nespecifică:
- cu ea ne naștem și nu se modifică pe parcursul vieții
- prima linie de apărare a persoanelor al căror sistem imunitar nu s-a dezvoltat încă pe deplin sau este subdezvoltat
- include limfocitele NK (Natural Killer), celulele mastocite, eozinofilele, bazofilele, macrofagele, neutrofilele și celulele dendritice: aceste celule au mecanisme de lucru foarte diferite între ele, dar toate pot elimina și/sau identifica agenți patogeni.
Mod de funcționare: Macrofagele sunt celule care patrulează în corp prin fluxul sanguin (asemănător unor soldați) asigurându-se că agenții patogeni nu au acces prin porțile de intrare ale organismului uman. Odată ce un agent patogen (bacterie, virus, parazit) invadează organismul, macrofagele (soldățeii) se deplasează în țesut pentru a-l înghiți și a-l digera, astfel distrugându-l. În plus, bazofilele (instrumentul de distrugere) sunt celule care secretă histamine, care le semnalează mai multor celule imune despre amenințare, în timp ce celulele Natural Killer T (bodygurazii organismului) identifică celulele care nu seamănă cu celulele gazdă, și eliberează substanțe chimice, care descompun și distrug agenții patogeni.
- dobândită sau adaptativă:
- o câștigăm pe parcursul vieții
- poate fi obținută într-o formă naturală și activă (când sistemul imunitar păstrează memoria bolilor anterioare, cum ar fi imunitatea activă dobândită natural), o formă naturală pasivă (datorită anticorpilor pre-formați ai mamei, care transferă de asemenea imunitatea naturală dobândită sau imunitatea pasivă la nou-născuți), artificială (prin administrarea de vaccinuri și seruri, numită și imunitate dobândită artificial)
- include limfocitele B și T
Mod de funcționare: În prezența unui agent patogen (bacterie, virus, parazit) care nu a reușit să fie distrus cu ajutorul celulelor implicate în imunitatea înnăscută (soldățeii ce se plimbă prin organism) se vor activa celule implicate în imunitatea dobândită, limfocitele B și T (ce se aseamănă cu agenții FBI care își doresc cu desăvârșire să găsească structura străină care se plimbă prin organism). Aceste celule vor ajuta la identificarea agentului patogen și ulterior la eliminarea sa. Un avantaj al imunității adaptative este acela că agentul patogen va fi distrus cu acuratețe și, de asemnea, la un contact viitor cu aceeași structură străină, timpul de răspuns va fi mai rapid.
În ce situații scade imunitatea?
Multe situații pot duce la scăderea imunității, ceea ce face ca persoana în cauză să devină imunocompromisă. Aceste situații de imunodeficientă pot varia de la forme ușoare la severe, de asemenea pot fi prezente de la naștere sau dobandite pe parcursul vieții. Câteva exemple de situații asociate cu imunitatea scăzută pot fi găsite mai jos:
- HIV
- Cancerul
- Malnutriția
- Hepatitele virale
- Unele tratamente medicamentoase-chimioterapia sau corticoterapia
Semne că sistemul nostru imun este slăbit:
- Infecții repetate cu agravarea simptomatologiei
- Oboseală
- Tensiune permanentă
În ce situații crește imunitatea?
Cu toții ne-am dori să avem o imunitate de fier, dar nu în orice situație acest lucru este folositor. Vorbim despre cazul bolilor autoimune sau al alergiilor, când o structură proprie nu mai este recunoscută de către organism ca fiind a sa și începe sinteza anticorpilor (arme) îndreptați spre aceasta .
Hiperreactivitatea sistemului imun este responsabilă pentru următoarele boli sau situații asociate cu boala:
- Artrita reumatoidă
- Lupusul eritematos sistemic
- Scleroza multiplă
- Tiroidita Hashimoto
- Vasculite
Semne ale unei imunități hiperactive:
- Slabiciune
- Dureri musculare
- Tulburări de concentrare
- Pierderea părului
- Roșeata pielii
Cum să ne creștem imunitatea?
Un organism sănătos își păstrează funcționalitatea datorită unui sistem imunitar competent. Ca urmare, alegerea unui stil de viață sănătos ne asigură o imunitate eficienta. Câteva obiceiuri simple și la îndemână pe care le putem adopta pentru susținerea capacității optime de funcționare a sistemului imun includ:
- Evitarea fumatului
- Mâncatul fructelor și legumelor
- Practicarea regulată a unui sport
- Consumul cu moderație al alcoolului
- Somnul între un interval orar adecvat
- Încercarea de a reduce stresul zilnic
Dr. Racu Adelina
0 Comentarii