#vremprimajutorinscoli
iul. 19, 2023

Din nefericire, în ultimul timp, au fost tot mai frecvent mediatizate diferite incidente în care șansa unor persoane de a supraviețui ar fi fost mult mai mare dacă martorii ar fi știut cum să acționeze. Într-o lume în care timpul pare să fie cel mai valoros lucru, ne întrebăm cum putem găsi timp pentru lucruri care par nesemnificative înainte de a ne confrunta cu consecințele, cum ar fi participarea la un curs de prim ajutor.
În România, doar 2 din 10 români știu să acorde prim ajutor.  O modalitate eficientă de a îmbunătăți această statistică ar fi prin includerea cursurilor de prim ajutor în programa educațională, în special în școli. Aceste cursuri nu ar trebui să se limiteze doar la suportul vital de bază, care este punctul central al instruirii în prim ajutor, ci ar trebui să includă și aspecte referitoare la acțiunile în caz de accident rutier, traumatisme, sângerări nazale sau chiar cutremure.

De ce să fie incluse cursurile de prim ajutor în școli?

Mediul școlar reprezintă un cadru ideal pentru dezvoltarea fiecăruia dintre noi, fiind locul în care începem să ne conturăm personalitatea și principalul mediu de învățare al lucrurilor noi. Introducerea unor cursuri în programa școlară va crea ideea de normalitate în cunoașterea acestor manevre și va accentua importanța lor.

Știm cu toții că lucrurile noi sunt mai ușor de învățat la o vârstă fragedă, când creierul este în plină dezvoltare și este dornic să învețe și să creeze noi conexiuni. Informațiile despre acordarea primului ajutor sunt mult mai ușor de înțeles, atât din punct de vedere teoretic, cât și practic, în această etapă a dezvoltării.

Deși cursurile de prim ajutor cuprind și noțiuni teoretice, practica reprezintă baza lor. Având în vedere că majoritatea informațiilor primite în școală sunt de natură teoretică și puține materii au și o componentă practică, introducerea manevrelor de prim ajutor în programa școlară ar diversifica programa, stimulând elevii să-și dezvolte abilitățile practice.

Predarea cursurilor de prim ajutor în școli nu doar încurajează dezvoltarea empatiei și a preocupării față de ceilalți în rândul elevilor, ci are și un impact extins asupra societății. Prin învățarea acestor manevre esențiale, elevii devin promotori ai cunoștințelor și abilităților de prim ajutor în comunitatea lor. Ei pot împărtăși informațiile dobândite cu familia și prietenii, extinzând astfel efectul pozitiv al educației în prim ajutor. Prin transmiterea cunoștințelor și încurajarea altora să învețe și să practice primul ajutor, se poate forma o comunitate mai responsabilă și mai pregătită pentru a face față situațiilor de urgență. Astfel, promovarea cursurilor de prim ajutor în școli contribuie la perpetuarea și răspândirea acestor abilități vitale în întreaga societate.

E important să menționăm că și cadrele didactice ar trebui să fie bine pregătite în ceea ce privește cunoștințele și abilitățile de prim ajutor. În școală, incidentele sunt destul de frecvente, de la traumatisme în timpul pauzelor de recreație până la situații grave de înec cu un corp străin. Obstrucția căilor aeriene cu un corp străin reprezintă o problemă frecventă în timpul pauzelor de masă, când elevii mănâncă în timp ce râd sau vorbesc, situații care cresc riscul de aspirație a corpului străin. Așadar, pregătirea cadrelor didactice prin intermediul cursurilor de prim ajutor pediatric și pentru adult este esențială pentru a face față acestor situații de urgență și pentru a asigura siguranța elevilor. Prin dobândirea cunoștințelor de prim ajutor, cadrele didactice pot reacționa rapid și eficient în astfel de situații, oferind asistență imediată și prevenind complicații mai grave.

Cum poți sprijini introducerea cursurilor de prim ajutor în școli?

1) Noi, MEDSkill Center susținem inițiativa Observator pentru introducerea cursurilor de prim ajutor și vă invităm să semnați și dvs petiția pentru introducerea primului ajutor în școli accesând acest link: https://observatornews.ro/cursuri-de-prim-ajutor/

2) În toamna acestui an, lansăm proiectul nostru intitulat “#vremprimajutorinscoli“. Acesta are ca scop oferirea a 1500 de locuri gratuite pentru cursurile de prim ajutor destinate elevilor și cadrelor didactice. Dorim să creăm o comunitate puternică, pregătită să acorde ajutor în situații de urgență, iar fiecare loc achiziționat de către o persoană va genera un loc gratuit pentru un elev sau un cadru didactic.

În concluzie, chiar dacă generațiile noastre nu au avut oportunitatea de a beneficia de cursuri de prim ajutor în școli, suntem ferm convinși că nu este niciodată prea târziu pentru a învăța lucruri noi.
Așadar, ne vedem la curs!

Oh hello! I am Gabriela Pop

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum!
×