RADIOGRAFIA
Radiografia
mai 19, 2024

Ce este radiografia?

Radiografia este o tehnică imagistică medicală folosită pentru a vizualiza structurile interne ale corpului, în special oasele și plămânii Principiul de bază al radiografiei implică utilizarea radiațiilor X, care sunt emise de un tub de raze X și trec prin corpul pacientului. O parte din aceste radiații X sunt absorbite de țesuturile corpului, iar o parte trec prin ele și ajung pe un film sau pe un detector digital, creând o imagine radiografică.

Cât de periculoase sunt radiografiile? 

Radiațiile X sunt nocive în EXCES din cauza capacității lor de a provoca daune la nivel celular și molecular. Radiațiile X pot provoca ruperea sau modificarea structurii moleculelor biologice, inclusiv a ADN-ului celular. Aceste daune pot afecta funcționarea celulelor și pot duce la mutații genetice, care, în unele cazuri, pot contribui la dezvoltarea cancerului. În zilele noastre, aparatura medicală s-a dezvoltat considerabil, iar riscul asociat iradierii este destul de scăzut, comparabil cu iradierea naturală atmosferică.  Spre exemplu, radiografiile unui segment de membru echivalează cu 1-5 zile de iradiere atmosferică, iar o radiografie de torace/pulmon echivalează cu 10 zile de iradiere atmosferică. Mai dăunătoare sunt radiografiile de craniu care echivalează cu 1 lună de iradiere atmosferică și radiografiile de abdomen, bazin sau coloană care echivalează cu 6-12 luni de iradiere atmosferică.

De asemenea, doza de iradiere este adaptată vârstei și greutății pacientului, iar expunerea la radiații este strict limitată la zona de interes. Pentru protecție suplimentară, se folosesc șorțuri plumbate, atunci când este posibil.

Când este indicată radiografia?

Din cauza riscului descris anterior, radiografiile trebuie făcute doar la recomandarea medicului. Acesta a apreciat beneficiul așteptat al radiografiei ca fiind net superior riscului. Este necesar semnarea unui consimțământ înaintea examinării radiografice (radiografiile pacienților minori nu se fac decât cu acordul părinților). 

Iată câteva indicații comune:

  • fracturi osoase: radiografiile sunt utilizate pentru a evalua dacă un os este fracturat și pentru a determina tipul și severitatea fracturii.
  • afecțiuni pulmonare: radiografiile pulmonare sunt utilizate pentru diagnosticarea unor afecțiuni pulmonare traumatice (pneumotorax), dar mai ales pentru diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor infecțioase, cum ar fi pneumonia sau tuberculoza; în cazuri selectate, ecografia pulmonară poate fi o alternativă, în special la copii.  
  • evaluarea sinusurilor: sinuzitele pot duce la modificări tipice radiografice. 
  • evaluarea tractului digestiv: radiografia este benefică în diagnosticarea unei obstrucții digestive sau a prezenței aerului intraabdominal (pneumoperitoneu). 

Mesaj “de luat” acasă

  Radiografia este o investigație imagistică iradiantă, dar utilă în diagnosticarea unor patologii și în managementul terapeutic ulterior. Doza de iradiere are un efect cumulativ în corp, așadar, nu efectuați radiografii fără o recomandare medicală avizată! 



Oh hello! I am Gabriela Pop

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum!
×